Pintaa vaille valmis

Pintaa vaille valmis

Kevät ja kesä on monella omakotitalon rakentajalla ollut kiireistä aikaa. Unelmakodin parissa on jo tovi puuhasteltu ja sisätilat alkavat pikku hiljaa olla muuttovalmiit. Mutta pihamaa, se muistuttaa ennemminkin sorjosen soramonttua, kuin vehreänä kutsuvaa puutarhaa. Murske rapisee kengän alla ja hiekka pöllyää tuulessa.

Ennen kuin tilaat multakuormaa pihaasi, kierrä tontti kertaalleen ajatuksen kanssa läpi. Onko kaikki kaivinkonetta vaativat työt pihassa tehty? Onko kaikki suunnitellut rakennukset jo rakennettu? Tarvitseeko piha-alueella vielä varastoida esim. tilaa vieviä rakennustarvikkeita? Onko rakennusten ulkopinnat käsitelty valmiiksi? Tarvitseeko talon seinustalle vielä pystyttää rakennustelineitä? Onko ulkovalaistuksen sähkökaapelit jo asennettu maahan? Ja onko räystäskourut ja syöksytorvet asennettu? Ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen, mutta suoraan räystäältä valuva vesi roiskuttaa helposti multaa seinäpinnoille ja juoksuttaa valmiin multapinnan urille.

Kasvien istutushommiin ja nurmipinnan tai kuntan asentamiseen kannattaa ryhtyä vasta sitten, kun varsinaiset rakennustyöt tontilla on muuten valmiina. Näin säästyy myöhemmin paikkailuhommilta tai jopa uusimiselta.