Ruohonjuuren tasalla

Ruohonjuuren tasalla

Onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella? Sille voi olla yksinkertainen selitys, nimittäin reilu kerros ravinteikasta multaa.

Kuuma ja kuiva, auringonpaahteinen kesä on koetellut pihan kasvillisuuden kestävyyttä. Varsinkin nurmikko on saattanut herkästi ruskistua. Tärkeää olisikin jo pihan perustamisvaiheessa huolehtia, että nurmikko saisi alleen riittävän kerroksen hyvää kasvualustaa. Suositeltavaa olisi, että tiivistettynä multakerros olisi vähintään 20 senttimetrin paksuinen. Mikäli pohjamaa on herkästi vettä läpäisevää hiekkaa tai soraa, tai pinta muuten viettävä ja paahteinen, kannattaa multaa laittaa vieläkin paksummalti.

Hyvä aika nurmikon perustamiselle on kevät ja syksy. Tällöin maaperässä on yleensä hyvin kosteutta jo luonnostaan, joka helpottaa kastelu-urakkaa. Kesälläkin nurmikon voi perustaa, mutta silloin kannattaa varautua tasaiseen ja runsaaseen kasteluun nurmen itämisen ja juurtumisen aikana. Vaihtoehto nurmikon kylvämiselle on siirtonurmi, jolla saat pihaan nopeasti heti käyttövalmiin pinnan.

Nurmikonsiemeniä on saatavilla useita erilaisia, pallopelejä kestävästä viheriöstä pörriäisiä houkuttelevaan apilamattoon. Sopiva siemenseos kannattaakin valita omien tarpeiden ja pihan olosuhteiden mukaan. Ja jos esimerkiksi valoisuus, maaperä tai pinnanmuodot vaihtelevat pihan eri osissa, on hyvä käyttää useampaakin erilaista siemenseosta. Näin saat varmasti vehreän ja kestävän maton pihasi kaunistukseksi.