Tilan käyttö tarpeen mukaan

Tilan käyttö tarpeen mukaan

Tontin koko asettaa piharakentamiselle tietyt raamit. Pieni tontti on haasteellinen sen suhteen, kuinka kaikki toivotut toiminnot pihaan saadaan mukavasti sovitettua. Mutta myös reilun kokoinen tontti ja sen hyödyntäminen voivat mietityttää. Varsinkin kaava-alueen ulkopuolella ja maaseudulla sijaitsevat tontit voivat olla useamman tuhannen neliön kokoisia.

Kannattaisiko tontilla kasvavia puita kaataa? Laittaisinko alueen nurmikolle? Kuinka saan pihasta helppohoitoisen? Näihin ja moniin muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin apua saa pihasuunnittelijalta. Suunnittelija koostaa rakentajan toiveiden ja tarpeiden mukaan pihan eri toiminnoista käytännöllisen ja toimivan kokonaisuuden.

Mutta entä jos tilaa on enemmän kuin tarpeeksi? Kuinka se kannattaisi hyödyntää? Kun kaikki oleelliset toiminnot ja rakennukset on sijoitettu tontille ja kartoitettu niiden vaatima tilantarve, voi loppuosan tontista yksinkertaisesti jättää luonnontilaan. Muokkaamaton maaperä ja kasvillisuus tukevat luonnon monimuotoisuutta, mutta ovat myös selvää säästöä rakennuskustannuksissa. Jo”pelkkä nurmikko” vaatii yleensä konetyötä pohjatöiden tekoon, reilun kerroksen multaa, nurmikonsiemenet tai siirtonurmen sekä reipasta kastelua kunnollisen kasvuunlähdön takaamiseksi. Ja jatkossa myös tasaista hoitoa leikkaamisesta lannoitukseen. Olemassa olevaa puustoa voi puolestaan jatkossa vähitellen hyödyntää mm. polttopuuna. Hyvällä suunnittelulla ja järkevällä tilankäytöllä saadaan säästettyä niin luontoa kuin kukkaroakin.