Vaaleanpunaista unelmaa

Vaaleanpunaista unelmaa

Japanilaisesta puutarhasta tutut, vaaleanpunaisena huntuna puuta peittävät kirsikankukat ovat hurmanneet myös suomalaiset. Parin viimeisen vuoden aikana erityisesti juurikin vaaleanpunaisin kukin kukkivien rusokirsikoiden kysyntä on lisääntynyt puutarhoilla. Harmi vaan, että rusokirsikat meillä täällä Suomessa menestyvät parhaiten ainoastaan eteläisimmässä maanosassa, I-II kasvuvyöhykkeillä. Sitä pohjoisemmassa niiden talvehdinta on epävarmaa.

Mutta ihanasta vaaleanpunaisesta kevätunelmasta päästään nauttimaan kyllä muidenkin koristepuiden oksilla. Esimerkiksi purppuraomenapuiden karmiininpunaiset nuput avautuvat touko-kesäkuun vaihteessa ja niiden sävy vaalenee kukinnan loppua kohti. Myös puiden lehdet puhkeavat purppuraisen, pronssisen hehkun sävyttäminä. Syksyllä niiden oksia koristavat pienet tummanpunaiset omenat. Purppuraomenapuita löytyy useampaa lajiketta ja ne talvehtivat pääsääntöisesti IV vyöhykkeellä saakka.

Ihanan hentoa vaaleanpunaista kukintaa tarjoaa myös purppuratuomi. Sen vienosti tuoksuvat kukkatertut avautuvat toukokuun lopulla. Lehdistö on puhjetessaan punertava, vihertyen hieman kesän mittaan. Syksyllä lehdet hehkuvat upean tummanpunaisina. Epäsäännöllisen muotoinen latvus ja vanhemmiten hieman nuokkuvat oksat tekevät purppuratuomesta pihan persoonallisen katseenvangitsijan. Ja mikä parasta, sen herkästä kukinnasta saadaan nauttia jopa VII vyöhykkeellä saakka.