Valon pilkahdus

Valon pilkahdus

Talvipäivänseisaus, se on tänä vuonna joulukuun 21. päivänä. Silloin maan kiertoakselin pohjoispää on kallistunut kauimmaksi auringosta. Eli täällä maapallon pohjoisella pallonpuoliskolla eletään vuoden lyhyintä päivää. Valoisaa aikaa on esimerkiksi täällä Kuopion seudulla vain muutaman tunnin verran. Napapiirin pohjoispuolelle mentäessä ei aurinko nouse lainkaan. Pimeää tuntuu riittävän, mutta silloin kannattaakin suunnata katseensa ylös ja ihailla tuhansien tähtien tuiketta taivaalla. Saattaapa siellä joskus onnistua näkemään revontulien maagista väriloistoakin.

Vuodenaikojen mukaan muuttuvat valo-olosuhteet rytmittävät pohjoisen luonnon eloa. Valon lisääntyminen tai väheneminen antaa eläimille ja kasveille merkkiä vuotuisesta ajankulusta. Näin ne osaavat ajoissa valmistautua tuleviin vuodenaikojen mukanaan tuomiin muutoksiin.

Päivänpituuteen myös vaikuttaa se, millä leveysasteella ollaan. Näihin paikallisiin olosuhteisiin esimerkiksi kasvit ovat ajan kuluessa tottuneet. Loppukesästä pohjoisessa vietetään vielä lähes yötöntä yötä, kun taas etelässä yöt alkavat jo pimenemään. Tästä syystä pohjoiseen siirretty, valoisiin kesäöihön tottumaton kasvi ei välttämättä osaa valmistautua riittävän ajoissa talven tuloon. Ja puolestaan etelän pimenevässä kesäyössä alkaa pohjoisesta siirretty kasvi valmistautua talveen liiankin aikaisin.