Kesäaika alkaa

Kesäaika alkaa

Ensi yönä on jälleen aika siirtää kelloja ja siirtyä kesäaikaan. Se voi hetkellisesti sekoittaa vuorokausirytmiä, kun yöunet jäävät tuntia lyhyemmäksi. Mutta siitä edestä saamme nauttia valoisasta ajasta pidempään illalla.

Ulkona liikkuessa voi huomata kuinka luonnossa kevään ja kesän saapuminen on jo kovassa vauhdissa. Linnut laulaa ja niiden pesintäkausi alkaa olla kiivaimmillaan. Lunta voi olla paikoitellen runsaastikin maassa, mutta siitä huolimatta ulkona pörrää jos jonkinmoista ötökkää. Saattaapa vastaan lepatella joku päiväperhonenkin, kuten nokkosperhonen, suruvaippa tai sitruunaperhonen. Mistä ne ovat jo pääseet tänne tupsahtamaan? Ne ovat talvehtineet aikuisina hyönteisinä ja näin ollen liikkeellä varhain keväällä, Miten ihana merkki lähestyvästä kesästä!

Tärkeänä ravinnonlähteenä monelle hyönteiselle toimii varhain keväällä kukkivat paju ja leskenlehdet. Vaikka ne monen mielestä lukeutuvat pihan rikkakasveihin, ovat ne kuitenkin pölyttäjien kannalta hyvin tarpeellisia. Toisen rikkaruoho on toisen aarre!

Kasvitkin alkavat heräilemään uuteen kasvukauteen. Valoa on jo runsaasti, mutta maaperän ja ilman viileys voi vielä hidastaa uuden kasvua alkua. Monilla kasveilla kasvuunlähtö voi tapahtua silminnähden nopeasti. Se johtuu siitä, että niiden lehti- ja kukkasilmut, kehittyvät jo edellisen kasvukauden lopulla.

Ja kasveista sekä keväästä puhuttaessa ei voida tietenkään unohtaa, kuinka omaa pihaa ja puutarhaa alkaa taas vilkuilemaan sillä silmällä sekä sormia syyhyttää päästä möyrimään mullassa!