Kotimaista eksotiikkaa

Kotimaista eksotiikkaa

Mikä on tuo havupuu, jossa on punaisena hehkuvat kävyt? Varmaan jokin erikoisuus ulkomailta. Ei suinkaan, ihan kotimainen metsäkuusihan se siellä ihastuttaa värikkäällä kukinnallaan. Punaiset, pieniä käpyjä muistuttavat pystyt kukinnot ovat kasvin emikukintoja, joista pölyttymisen jälkeen kehittyy riippuvat kävyt.

Kuusi on yksikotinen eli sen hede- ja emikukinnot sijaitsevat samassa kasvissa. Hedekukinnot puolestaan ovat pieniä ja pyöreähköjä, väriltään vaihtelevasti kellertäviä tai punertavia. Kuusi kukkii touko-kesäkuussa.

Kukinnan kuusi aloittaa n. 30-40 vuotiaana. Mutta mikäli kasvupaikka on poikkeava, kuten kasvualustaltaan niukka ja kuiva kallio, voi se aloittaa kukkimisen jo aikaisemminkin turvatakseen jälkeläisten kasvun. Runsasta kukintaa pääsemme ihailemaan kuitenkin vain pari kertaa kymmenessä vuodessa.

Kuusi on Suomen toiseksi yleisin puulaji, Se kasvaa luonnonvaraisena koko maassa, pohjoisinta tunturiseutua lukuunottamatta. Kuusi viihtyy niin tuoreessa kuin hiekkaisessakin maaperässä. Se on kaunis ihan yksittäisenä pihapuuna, mutta sopii myös leikatavaan aidanteeseen. Ikivihreänä havupuuna se tuo vehreyttä puutarhaan myös talviaikaan. Ja kuten kuvasta näkyy, osaa se toisinaan tuoda myös pientä lisäväriä alkukesän vehreyteen.