Luonnonkukkien päivä

Luonnonkukkien päivä

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään vuosittain viikkoa ennen juhannusta sunnuntaina. Päivän tavoitteena on lisätä luonnontuntemusta sekä kannustaa ihmisiä kasviharrastusten pariin. Tämän vuoden teemalajina on mäkitervakko (Viscaria vulgaris).

Mäkitervakko on kohokkikasveihin kuuluva tahmeavartinen kukkakasvi. Nimensä se on saanut varsien tahmeasta, tervamaisesta nesteestä. Kansanomaisesti kasvia onkin kutsuttu tervaheinäksi tai tervakukaksi. Arvellaankin, että tahmea varsi on kasvin keino estää mesivarkaita, kuten muurahaisia, kiipeämästä kasvin kukkiin. On myös epäilty, että kasvi olisikin lihansyöjä, joka saisi lisäravintoa varteen tarttuneista, sulattamistaan pienistä hyöteisistä.

Mäkitervakko viihtyy parhaiten kuivilla kallioilla ja mäenrinteillä, hiekkapohjaisilla niityillä sekä tienpientareilla ja radanvarsilla. Kesä-heinäkuussa kukkivan tervakon hehkuvan punaiset kukat houkuttelevat puoleensa runsaasti pölyttäjiä sekä muita hyönteisiä, kuten päivä- ja yöperhosia, kukkakärpäsiä sekä pieniä kovakuoriaisia.