
18 kesä Luonnonkukkien päivä
Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään vuosittain viikkoa ennen juhannusta sunnuntaina. Päivän tavoitteena on lisätä luonnontuntemusta sekä kannustaa ihmisiä kasviharrastusten pariin. Tämän vuoden teemakasvi on mustikka (Vaccinium myrtillus).
Mustikka eli kangasmustikka on varmasti yksi tykätyimmistä luonnonmarjoistamme. Maultaan mieto, mutta aromikas marja sopii niin naposteluun kuin ruoanlaittoon ja leivontaankin. Sillä on myös erinomaisia terveydellisiä vaikutuksia. Ja mikä parasta, sen poimiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin.
Mustikka kasvaa usein puolivarjoisissa, tuoreissa kangasmetsissä. Kuivimmilla ja paahteisimmilla paikoilla se ei viihdy. Mustikan kukinta alkaa jo keväällä toukokuussa ja kestää jopa heinäkuulle saakka. Aikainen kukinta on kuitenkin arka yöpakkasille ja hallaöille. Tänä keväänä oli pitkään viileää ja lämpötila laski pakkasen puolelle useampana yönä, joten kukat ovat saattaneet paikoitellen paleltua. Tämä tietenkin vaikuttaa tulevaan marjasatoon.
Mustikka-apajien runsaaseen saaliiseen vaikuttaa myös pölyttäjät ja niiden määrä. Siksi onkin tärkeää, että pidämme hyvää huolta ja luomme otolliset olosuhteet myös pölyttäjien selviytymiselle. Omassa pihassaan voi kiinnittää huomiota siihen, että tarjolla on pölyttäjille mieluisia kasveja sekä mahdollisuuksien mukaan myös talvehtimispaikkoja, kuten luonnontilaisia alueita ja lahopuita. Yle Luonto -sivuilla voit käydä tutustumassa lisää aiheeseen ja katsoa vinkkejä, kuinka itse voit auttaa pelastamaan pörriäiset. Yle Luonto -sivulta löytyy myös oheinen Pelasta pörriäinen -video, jossa selvitetään, montako kimalaista tarvitaan mustikkapiirakan pölyttämiseen.
https://www.facebook.com/watch/?v=261686938377692
