Happamia sanoi kettu

Happamia sanoi kettu

Tänä vuonna Luonnonkukkien päivän teemana oli pihlaja. Se onkin monimuotoisuutensa ansiosta yksi lempipuistani. Ja onhan se Pohjois-Savon maakuntakasvikin.

Muinaissuomalaisten pyhänä puuna tunnettu pihlaja luo vuodenaikojen mukaan vaihtelevaa ilmettä pihapiiriin. Keväällä oksille puhkeavat heleänvihreät silmut. Alkukesästä runsaat, valkoiset kukkatertut houkuttelevat pölyttäjiä huumaavalla tuoksullaan. Syksyllä lehtien upeat ruskan sävyt loistavat kilpaa punaisten marjaterttujen kanssa.

Perinteisen kotipihlajan lisäksi on puutarhaliikkeissä saatavilla muitakin kauniita pihlaja-lajikkeita. Esimerkiksi sirolehtinen, valkomarjainen helmipihlaja, jota löytyy niin pensaana kuin yksirunkoisena pikkupuunakin. Vaaleanpunamarjainen arnoldinpihlaja Kirsten Pink tuo pihaan ihanan hempeää sävyä ja herkkyyttä. Makea- eli marjapihlajan upeita tummanpunaisia, lähes kirsikan kokoisia marjoja voi puolestaan hyödyntää vaikkapa hilloihin ja mehuihin tavallista kotipihlajaa makeamman makunsa ansiosta.

Marjojen värivaihtoehtojen lisäksi pihlajasta löytyy myös erimuotoisia lajikkeita. Muun muassa kapealatvuksista pylväspihlajaa sekä kaunista roikkuvaoksaista riippapihlajaa. Ja tässä vasta muutama vaihtoehto eri lajikkeista, suosittelen!