Jouluruusun lumoissa

Jouluruusun lumoissa

Jouluruusu, tuo herkän ja jopa vaatimattomankin oloinen kasvi, on kasvattanut lähivuosina suosiotaan puutarhamyymälöissä ja etenkin joulunajan kukkana. Nimestään huolimatta se ei kuitenkaan ole ruusun sukulainen vaan leinikkikasveihin kuuluva perenna. Mutta mistä se on saanut nimensä?

Erään tarinan mukaan jouluruusu olisi saanut alkunsa köyhän tytön vuodattamista kyynelistä, koska hänellä ei ollut antaa lahjaa vastasyntyneelle Jeesus-lapselle. Jouluruusu aloitteleekin kukintaansa lumipeitteen vielä peittäessä maata. Onpa muinoisina aikoina kasvilla väitetty olevan parantavia, jopa maagisiakin voimia. Nykytiedon valossa kannattaa kuitenkin vain tyytyä ihailemaan kasvin ulkoista kauneutta, sillä jouluruusu on myrkyllinen.

Joulun aikaan lahjaksi saatu tai itse hankittu kasvi kannattaa kotona sijoittaa mahdollisuuksien mukaan viileämpään paikkaan ja kastella tasaisesti. Vaikka lehdet tai kukinnot nahistuisivatkin niin juurakon hoitamista kannattaa jatkaa kevääseen ja istuttaa puutarhaan. Kreikan ja Aasian seuduilta kotoisin oleva perenna kannattaa sijoittaa pihan varjoisemmille paikoille. Maaperän tulisi olla kalkittua ja vettäläpäisevää. Hieman hitaasti kasvavalle jouluruusulle kannattaa antaa kasvurauha.