Lunta tulvillaan

Lunta tulvillaan

Vuodet eivät ole veljeksiä keskenään. Talvet ja niiden olosuhteet vaihtelevat vuodesta toiseen. Toisinaan maa saattaa olla musta ja välillä lunta tulee liiankin kanssa. Siksi lumeen ja sen varastointiin pihassa tuleekin varautua ja ottaa se huomioon jo pihan rakentamisvaiheessa.

Pihan rakennusmateriaaleja ja kasveja valittaessa kannattaa huomioida niiden talviolosuhteiden kestävyys. Sijoittelu pihassa tulisi miettiä niin etteivät ne tarpeettomasti hankaloita lumitöiden tekoa. Alueille, joille lunta kolataan tai aurataan, kannattaa valita kasveja ja materiaaleja, jotka kestävät hyvin lumikuormaa. Huomiota tulee kiinnittää myös paikkoihin joihin mahdollisesti putoaa katolta lunta.

Pensaista etenkin angervot ovat kauniita ja helppoja pihan peruskasveja. Ne kestävät hyvin leikkausta, mikäli oksia on päässyt esimerkiksi lumen painosta katkeilemaan. Lajikkeita löytyy valtavasti, erikokoisia ja jopa lehdistöltään erivärisiä. Matalana lamoavat maanpeitepensaat ja -havut, kuten esimerkiksi tuivio, pärjäilevät myös hyvin runsaankin lumipeitteen alla. Ruohovartiset perennat puolestaan ovat siitä oivallinen valinta pihaan, että niiden maanpäälinen osa lakastuu pois talven ajaksi ja maan alla talvehtiva juurakko kasvattaa keväisin kokonaan uuden kasvuston.