Luonnollista kauneutta

Luonnollista kauneutta

Näin syksyn saapuessa ja ilman viilentyessä alkaa kesäkukkien kauneus hiipumaan. Niiden tilalle piharuukkuihin pääsevätkin loistamaan talvipakkasia kestävät kellokanervat ja callunat. Useimmiten nämä kasvit ovat ulkolaista tuotantoa eivätkä ne yleensä meillä täällä Suomessa säily monivuotisina.

Mutta oletkos tullut kiinnittäneeksi huomiota ihan meillä luonnossa kasvavaan kanervaan? Ikivihreä ja loppukesästä upean vaaleanpunaisena hehkuva kangaskanerva (Calluna vulgaris) sopii loistavasti myös puutarhaan kukoistamaan. Esimerkiksi Keski-Euroopassa sitä käytetään kivikkopuutarhojen koristuksena. Kanerva viihtyy hyvin aurinkoisilla ja kuivilla paikoilla, happamassa maaperässä. Kovimmat helteet tai purevimmat talvipakkaset saattavat nipistää versoja, mutta kasvi uusiutuu hyvin sitkeän juuriston ansiosta.

Kanervat ovat myös erilaisten pölyttäjien mieleen. Kukinnon runsas mesi houkutteleekin monenlaisia hyönteisiä, kuten mehiläisiä, kimalaisia ja päiväperhosia. On ollut ilahduttavaa huomata, että kanervaa on saatavilla kotimaisilta taimistoilta, jopa valkeakukkaisena. Kanervaa voi kylvää siemenistä tai ostaa valmiina astiataimena. Aitoa luonnonkauneutta!